Voetballegends


Ronald de Boer

Ronald de Boer


about:

Ronald de Boer speelde in Nederland voor FC Twente en Ajax. In Amsterdam behaalde hij vele successen: het landskampioenschap, de Champions League, de Nederlandse en Europese supercup en de Wereldbeker voor clubteams. In 1998 vertrok hij samen met zijn broer Frank naar FC Barcelona, waar hij wederom landskampioen werd onder Louis van Gaal. Na een jaar vertrok hij en speelde vier seizoenen bij Glasgow Rangers. Beide Schotse bekers en het kampioenschap kon hij in die periode op zijn naam schrijven. In Oranje was hij vele jaren een vast gezicht: Hij speelde twee EK's en WK's en kwam tot 67 interlands en 13 goals. Tegenwoordig is hij veelgevraagd voetbalanalist en neemt met een kritische blik vele wedstrijden onder de loep.

Wim Kieft

Wim Kieft


about:

Wim Kieft zal altijd herinnerd worden aan zijn belangrijkste goal : de winnende (kop)bal tegen Ierland op het EK 1988. Door dat doelpunt bereikte Nederland de halve finale en won het na overwinningen op (West)Duitsland en de Sovjetunie het EK. Maar Kieft kende natuurlijk nog veel meer successen. Hij begon zijn carrière bij Ajax, werd daar twee keer landskampioen en scoorde in '81/'82 32 doelpunten, waarmee hij de Europese gouden schoen won. Hij vertrok naar het buitenland, speelde bij Torino, Pisa en Bordeaux en keerde in Nederland terug bij PSV waarmee hij drie keer kampioen werd, drie keer de beker won en in 1988 de Champions Leaugue/Europacup 1 won. Na zijn carrière beleefde de kopsterke spits minder goede tijden: hij raakte verslaafd aan cocaïne, maar kickte in 2014 ook weer af. Hij liet een indrukwekkend boek schrijven over zijn hoogte-en dieptepunten, waarin hij heel open is over het (soms keiharde) leven als topvoetballer. Kieft is inmiddels al jaren voetbalanalist bij sportzender Sport1/Ziggo Sport.

Johnny Rep

Johnny Rep


about:

Johnny Rep voetbalde onder meer voor Ajax, Valencia, Bastia, Saint-Étienne en Feyenoord. Hij was een ster in elftallen met Johan Cruijff, Mario Kempes en Michel Platini. Rep won zowel de Europa Cup voor Landskampioenen als de Wereldbeker voor Clubs en maakte in beide finales beslissende doelpunten. Hij kwam ook uit in twee WK-finales en is nog altijd Nederlands WK-topscorer aller tijden. Met zijn onnavolgbare, Zaanse tongval kan hij boeiend vertellen over zijn successen met Ajax, zijn avonturen op Corsica en in Saint-Étienne, en over zijn kleurrijke loopbaan als international. Dit levert vaak humoristische, soms adembenemende, maar altijd boeiende verhalen op.

Andy van der Meijde

Andy van der Meijde


about:

Andy van der Meijde speelde voor topclubs als Ajax, Internazionale en Everton en kwam tussen 2002 en 2004 zeventien keer voor het Nederlands elftal. Toen hij in 2005 van Italië naar Engeland verhuisde, raakte hij de regie over zijn leven kwijt. Van der Meijde ging 37.000 euro per week verdienen en kon de weelde niet aan. De aantrekkingkracht van het nachtleven in Liverpool met veel drank, drugs en vrouwen was onweerstaanbaar. Hij knoopte een relatie aan met stripteasedanseres Lisa met wie hij een dochter kreeg. In 2010 keerde hij terug naar Nederland waar zijn privéleven, mede door de relatie met zijn nieuwe partner Melisa Schaufeli, in rustiger vaarwater terecht is gekomen. De 36-jarige Apledoorner is onder meer door verschillende realityprogramma’s een bekende tv-persoonlijkheid geworden. Andy kan boeiend vertellen over zijn onnavolgbare avonturen in met name Italië en Engeland. Zijn boodschap is inspirerend: hoe je met doorzettingsvermogen de grootste tegenslagen kunt overwinnen.